top of page

5 OK, AMIÉRT HAJHULLÁST TAPASZTALHATSZ


Rozmaringolaj, selyem párnahuzat, mi okozza valójában a hajhullást és mi az, ami valójában csak mítosz?



Ha az elmúlt hónapokban bárhol is jártál a közösségi sztratoszférában, akkor elkerülhetetlenül láttál olyan videókat, amelyeken emberek a hajhullásról beszélnek.


Lehet, hogy te is láttál már egymásnak ellentmondó videókat arról, hogy a rozmaringolaj egyszerre gyógyítja és okozza a hajhullást, hogy ha túl szorosra kötöd a hajad, akkor több hajszál hullik ki, és ha nincs selyem párnahuzatod, akkor végül az összes hajad el fogod veszíteni, és semmit sem tehetsz ellene. *Jaj!* Nos, azért vagyunk itt, hogy leleplezzünk néhány ilyen mítoszt, és belemerüljünk a hajhullás különböző okainak néhány apró igazságába, amelyeket az emberek tapasztalhatnak.


Lássuk be, egészen a közelmúltig nem hallottuk, hogy a nők nyíltan beszéltek volna a hajhullásról, ez csak a középkorú férfiaknak volt fenntartva.


Ez kezd megváltozni. A hajhullás kezd egyre több műsoridőt kapni (vagy képernyőidőt, azok számára, akik a telefonjukra tapadnak). Azzal a keményen megdöbbentő statisztikával, hogy 10 nőből 4 tapasztalt már hajhullást (ez 40%!), úgy tűnik, hogy ez többünkkel történik meg, mint azt kezdetben gondoltuk. Tapsot Jada Pinkett Smith-nek és Oliva Bentley-nek, akik előálltak és beszéltek a hajhullással kapcsolatos személyes küzdelmeikről. Az olyan hangok, mint Jada és Olivia segítettek megnyitni a beszélgetést a női hajhullásról - köszönjük lányok!


A hajhullás teljesen normális része a mindennapi életünknek, becslések szerint átlagosan 50-100 hajszálat veszítünk egy nap!!! Ez sok hajhullásnak tűnik, és most valószínűleg azon tűnődsz, hogy-hogy nem találsz magad mögött hajszálakat. Mégis, ha ezt összehasonlítod a hihetetlen 100 000 hajhagymával, ami a fejünkön van, már nem tűnik olyan sokkolónak.


De mi a helyzet akkor, ha a fürdőszoba padlón a szokásosnál több hajszálat látsz? Miért történik ez?



Szóval, tessék, itt az első ténydömpingünk...



Az okos kis fejednek három lépcsős hajnövekedési ciklusa van. Minden egyes szőrtüsződ három különböző életcikluson megy keresztül. ÉS minden egyes tüsző az életciklus egy másik szakaszán megy keresztül, mint a mellette ülő haverja, ami azt jelenti, hogy általában nem veszed észre, hogy ez történik.


Először is, van az aktív növekedési szakasz, az úgynevezett Anagen. Ez a leghosszabb szakasz, mivel 2-7 évig tarthat.



Ezután, amikor a hajszálak növekedése leáll, a szőrtüsző a katagén fázisban lép, ahol esélye van arra, hogy átlépjen a végső szakaszba.


A telogén az a szakasz, amikor a hajad lassan felfelé tolódik a bőrfelszín felé, ahol aztán kihullik, és egy új anagén hajszál veszi át a helyét.


Bár sok különböző dolog befolyásolja, hogy miért tapasztalhatsz hajhullást (ezekről kicsit később beszélünk), a hajhullásnak csak két különböző csoportja van, a genetikai és a reaktív.



Ha genetikailag hajlamos vagy a hajhullásra, akkor idővel észreveheted, hogy a hajad elvékonyodik, ezt nevezzük genetikai hajhullásnak. Másrészt a reaktív hajhullás valamire, például egy kiváltó okra adott reakcióként következik be.


Rendben, szóval ez volt az első ténydömpingünk, készüljetek fel, jön még több is!



Most, hogy már ismerjük a tudományt a szép fürtjeink mögött, íme 5 ok, amiért hajhullást tapasztalhatsz...



Stressz


Mindannyiunknak megvan a maga módja a stressz kezelésére, legyen az egy maratonfutás, vagy egy pohár bor, és egy fürdő. Sajnos néhányunknak közös lehet a stressz egyik mellékhatása, a hajhullás.

Amikor a szervezetünk stresszt él át, az megváltoztathatja a haj növekedési ciklusát, a növekedési fázisból néhány hónap alatt átváltva a vedlési szakaszba. Ha még emlékszel a korábbiakra, ez általában 2-7 évig tart!!!


A stressz okozta hajhullás általában nem lesz azonnali, és lehet, hogy csak 3-6 hónappal a stresszes epizód után veszed észre.




Életmód/környezet


Sajnos a körülöttünk lévő környezet negatív hatással lehet a hajunkra, a levegő szennyezettsége, a napfény, és még a vízben lévő ásványi anyagok is, amivel hajat mosunk, pusztítást végezhetnek a hajunkon.



Nos, mindannyian rajongunk a vidám frizurákért, és bevallom, én vagyok az első, aki hajmosáskor megszárítja a haját, majd a hajmosás között egy elegáns *köhög* kontyba húzza vissza.



Sajnálom, hogy rossz híreket kell közölnöm, de ezek a frizurák károsíthatják a hajunkat. A hőt sugárzó hajformázó termékek hatására a hajunk meggyengül, és letöredezik. Ugyanez vonatkozik a szoros frizurákra is, mint például a konty vagy a lófarok, ezek tulajdonképpen egy olyan dolgot okozhatnak, amit úgy hívnak, hogy Traction Alopecia, ahol az ismétlődő feszültség és a tüszők húzása a hajszálak kihullását okozhatja.




Diéta/táplálkozás


Boldog fejbőr = boldog haj.



Tudom, hogy ez nyilvánvalónak tűnhet, de fontos megjegyezni, hogy a hajad a fejbőrödből nő, annak minden kedves vitaminja és tápanyaga miatt. Mindezek a jóságok közvetlenül abból származnak, amit a testünkbe juttatunk, ami különösen fontossá teszi, hogy együk azokat a zöldségeket és szedjük azokat a vitaminokat.



Az extra lökést a GLOWWA hajápoló táplálékkal a fejbőröd minden jót megkap, amire szüksége van a virágzáshoz. Szóval rajta, próbáld ki!




Hormonok


Hormonok, hormonok, hormonok, hormonok.


Ezek a dolgok a testünkben úgy tűnik, hogy életünk nagy részét uralják, és ez a hajunkkal kapcsolatban sincs másképp.


A haj elvékonyodása számos hormonális változás miatt következhet be. Vannak teljesen természetes változások, mint például a terhesség után, vagy a menopauza alatt. Máskor pedig nagyobb egészségügyi problémák, például pajzsmirigybetegségek hátterében állhat.




Autoimmun állapot

Végül, autoimmun állapotok, mint például az alopecia.


Az alopecia száz emberből körülbelül kettőt érint. Egyeseknél ez a hajhullás egy bizonyos idő alatt periodikusan jelentkezhet, vagy akár tartósan is fennállhat.

Az állapot hatására a szervezet immunrendszere megtámadja a hajhagymákat, ami hajhulláshoz vezet.

(További információért olvassa el az alopecia blogbejegyzésünket).




Ha aggódsz a hajhullás, vagy bármilyen más egészségügyi probléma miatt, a GLOWWA csapata mindig azt javasolja, hogy fordulj orvoshoz. Feltétlenül oszd meg vele, ha a hajhullás hatással van a közérzetedre, és kérdezd meg, milyen kezelések állnak rendelkezésre.



Ne feledd, ha bármilyen hajhullással küzdesz, a GLOWWA hajvitamin azért van itt, hogy segítsen. Egy kis segítő kéz, hogy támogassuk téged a hajproblémiddal kapcsolatban.



22 views0 comments
bottom of page