top of page

MINDEN, AMIT AZ ALOPECIÁRÓL TUDNI KELL.


Írta: Ryan Roodt - 2023.03.29


Találkoztál már a lefolyót eltömítő összegyűlt hajcsomókkal? Vagy kissé több fejbőr látszódik, amikor összekötöd a hajad? Akkor sajnos van rá esély, hogy alopeciában szenvedsz.


Először is, a hajhullás teljesen normális része az életnek. Valójában egy átlagos ember naponta 50-100 hajszálat veszít! Igen, naponta! És ezek egyszerűen csak haj ciklus folyamati.


Vessünk egy gyors pillantást a normális hajnövekedés 4 szakaszára...


Anagén: A növekedési fázis

Catagen: Az átmeneti fázis

Telogén: A nyugalmi fázis

Exogén: A vedlési fázis


Nem titok, hogy a nőknek sokkal nehezebb dolguk van a hajhullással, mint a férfiaknak. Tessék, kimondtuk! A férfiak számára a hajhullás az öregedés teljesen normális részének számít. És néhányan talán nem is tudják, hogy a ritkulás és a kopaszodás a nőknél is előfordulhat. Mivel a nők 79%-a állítja, hogy a haja fontoss része önmagának, nem meglepő, hogy 10-ből több mint 1 hajhullástól szenvedő nő mentális egészségügyi szakember segítségét kéri.


Sajnos, mivel egy olyan társadalom részei vagyunk, amely a nők értékét a megjelenésük alapján határozza meg, nem ritka, hogy a hajhullásban szenvedő nők hatalmas szégyenérzetet és zavart éreznek. Hogy miért? Alapvetően azért, mert a haj kulcsfontosságú összetevője annak, hogy "vonzónak" tartanak-e valakit, vagy sem - aminek nem kellene így lennie. Mi hiszünk abban, hogy a szépség minden formában megjelenik.


Tehát, mi az alopecia?


Az alopecia-ról akkor beszélünk, amikor a hajhullás olyan szintet ér el, amely meghaladja a normális mennyiséget. Ez egy gyűjtőfogalom, amelyet a hajhullás különböző típusainak meghatározására használnak, a néhány foltos elvékonyodástól a teljes kopaszodásig. Az alopecia nem fertőző, de egyes típusai genetikai eredetűek, ha a családtagjaid érintettek benne.


Az egyik legnagyobb démon, amivel az alopeciában szenvedő embernek meg kell küzdenie, az a pszichológiai hatás. A megjelenésünkben bekövetkező változás alacsony önbecsülést és önbizalomhiányt táplálhat. Őszintén szólva, egyfajta identitásválságba sodor minket. Idővel ezek az érzések mentális egészségünk romlásához vezethetnek, ami depresszióhoz és szorongáshoz vezethet.


Amikor olyan megjegyzésekkel szembesülnek, mint "ez csak hajhullás" vagy "csak egy kozmetikai probléma", vagy akár "hála az égnek, hogy ez csak hajhullás", a hajhullásban szenvedők gyakran rendkívül magányosnak, kiszolgáltatottnak és elszigeteltnek érzik magukat küzdelmeik során. De mik a fizikai jelei annak, hogy hajhullásod van?



Az alopecia korai jelei


A hajad gyakrabban válik töredezetté.

Úgy érzed, hogy több hajad hullik, mint korábban.

Hajcsomókat találsz a párnádon.

Hajcsomókat találsz hajmosáskor.

Kopasz foltot fedezel fel a fejbőrödön.

Változást észlesz a körmeiden (fehér vonalak, kis bemélyedések, vagy a köröm állapotának elvesztése).



Az alopecia előrehaladott jelei


Több kopasz folt a fejbőrön.

Szakáll szőrzet elvesztése vagy kopasz foltok a szakállon.

Szőrhullás olyan területeken, mint a szempillák, a karok vagy a lábak.



Az alopecia típusai


Mint korábban említettük, az alopecia egy gyűjtőfogalom, amely számos típusra vonatkozik. Tehát a következő lépés a hajhullás okának a megállapítsa, hogy melyik típusról van szó.


Ne feledd, ha bármilyen hajhullást tapasztalsz, a GLOWWA mindig (igen, mindig) azt javasolja, hogy fordulj orvoshoz.


Az alábbiakban az alopecia minden formáját megvitatjuk (ez egy kicsit technikai és latin nyelvű lesz, de kérünk, tarts velünk)....


Alopecia Areata: A haj kerek/ovális foltokban hullik ki a fejbőrön (a szemöldököt, szempillákat és szakállat is érintheti), érme nagyságú foltokban. Ez egy autoimmun állapot, ami azt jelenti, hogy a szervezet tévesen megtámadja a szőrtüszőinket és azokat a struktúrákat, amelyekből a hajunk nő.


Alopecia totalis: Kiterjedtebb hajhullás, amely a fejbőr teljes hajhullását okozhatja.


Alopecia Universalis: A fejbőr, az arc és a test teljes hajhullása.


Diffúz Alopecia Areata (Alopecia Areata Incognita): Inkább a haj hirtelen elvékonyodása az egész fejbőrön, mintsem foltokban való hajhullás. Nehéz diagnosztizálni, mivel nagyon hasonlít a hajhullás más típusaihoz.


Alopecia Areata Ophiasis: Hajhullás a fejbőr oldalán és hátsó területeken.


Alopecia Barbae: A szakállat és a bajuszt érintő hajhullás.


Androgenetikus alopecia (hajhullás): A progresszív hajhullás leggyakoribb típusa, amely az 50 év feletti férfiak 50%-át és a 65 év feletti nők 50%-át érinti. A fizikai tünetek nemek közötti különbségei miatt férfi hajhullás/női hajhullás néven is ismert. Míg a férfiaknál a haj jól meghatározott mintázatban hullik ki, addig a hölgyeknél inkább a hajszálak elvékonyodása a jellemző. Ezt genetikai és hormonális tényezők kombinációja okozza, de leginkább a hajhagymán lévő tesztoszteron (innen az androgenetikus elnevezés) receptor (speciális sejtek, amelyek érzékelik az ingerületet) érzékenységével függ össze.


Sebhelyes alopeciák (cikatórikus alopeciák): Ezek a ritka rendellenességek egy csoportja, amelyek a szőrtüszők elpusztulását okozzák, majd hegszövettel helyettesítik őket, ami tartós hajhulláshoz vezet. Egyeseknél ez a hajhullás fokozatosan, tünetmentesen és hosszú ideig észrevétlenül zajlik, másoknál viszont gyors lefolyású lehet, és súlyos viszketést, égő érzést és fájdalmat okozhat.

  • Központi centrifugális cikatórikus alopecia: A hajhullás a fejbőr közepén kezdődik, és lassan terjed kifelé.

  • Frontális fibrózus alopecia: Hajhullás a fejbőr elülső részén (azaz a homlokon és a pajeszon), és a szemöldököt is érintheti. Az érintettek általában a menopauza utáni nők, de fiatalabb nőket és férfiakat is érinthet. Ez egyre gyakoribb előforulás.

  • Lichen Planopilaris: A fejbőrön foltok kezdenek megjelenni, főként a fejbőr oldalán, elöl és hátul alul. Minden korosztályt érinthet, de többnyire a fiatalabb nőknél jelentkezik. Ritkábban ugyan,de férfiakat is érinthet.



Kemoterápia által kiváltott alopecia (Anagen Effluvium): A kemoterápiás kezelést követő hajhullás, amely az általánosan alkalmazott kemoterápiás gyógyszerek legnyugtalanítóbb mellékhatásaként ismert. Ha a haj kihullik, az jellemzően a kezelés megkezdésétől számított 2-3 héten belül, fokozatosan következik be. A legtöbb embernek a kemoterápia befejezése után visszanől a haja. Néhány ritka esetben azonban sajnos nem nő vissza, de ez csak bizonyos nagy dózisban szedett gyógyszerek esetében szokott előfordulni.


Telogen Effluvium: A szokásosnál több hajszál lép a telogén (nyugalmi) fázisba és hullik, ami azt jelenti, hogy több hajszál hullik ki, mint általában. Az alopecia e típusánál nem foltokban jelentkezik, csak általános elvékonyodást tapasztal. Gyakran fizikai vagy pszichológiai kiváltó ok (stresszes esemény) áll a háttérben, és természetes módon megszűnik. Az emberek általában 1-3 hónappal a nagyobb stressz, azaz stresszes életesemény, baleset, betegség, szülés, jelentős súlycsökkenés, gyógyszerváltás után veszik észre.


Traction Alopecia (hajhullás): Hosszú ideig tartó, azonos módon és irányba történő formázás miatti hajhullás. Általában hajhosszabbítás, vasalás, és/vagy egyéb hajfomázás által okozott.


Trichotillománia (hajhúzás): A hajhullást az a pszichológiai állapot okozza, amely során az ember nem tudja abbahagyni a hajhúzást. A szempillák, a szemöldök és a fejbőr a legfontosabb területek, amelyeket jellemzően érint a hajhúzás.



Még mindig velünk vagy? Jó!



Kezelések


Mit tehetsz, ha a fentiek bármelyikében szenvedsz? Sajnos jelenleg nincs gyógymód az alopeciára. Jó hír azonban, hogy vannak olyan kezelések, amelyeket háziorvosod, bőrgyógyászod, vagy trichológusod (hajszakértő) írhat fel neked. Hurrá! Ne feledd azonban, hogy a kezelés hatékonysága az alopecia típusától függően változik. És egyetlen kezelés sem 100%-ban hatékony.


Szteroid injekció: Kopasz foltokba adott injekciók.

Szteroidkrémek: A kopasz foltokra felvitt krém.

Immunterápia: A kopasz foltokra alkalmazott kémiai kezelés.

Fénykezelés: Ultraibolya fény kezelés a kopasz foltokra.

Tetoválás: Rövid haj és szemöldök tetoválás.

Hajátültetés: A hajat eltávolítják a tarkóról, és áthelyezik a ritkuló területekre.

Fejbőr műtét: A fejbőr hajjal rendelkező részeit megnyújtják és összevarrják.

Mesterséges hajátültetés: Műtét, amelynek során mesterséges hajszálakat ültetnek be.

Finaszterid és minoxidil: Ezek a férfi kopaszság fő kezelési módszerei. A minoxidil a női kopaszodás kezelésére is használható. A nőknek finaszteridet kell használniuk.

Parókák: Szintetikus parókák (6-9 hónapig tartanak) vagy valódi szőrből készült parókák (3-4 évig tartanak).

GLOWWA Hair Food: HAIR FOOD vitaminjaink napi szintű támogatást nyújtanak a hosszabb, fényesebb, egészségesebb hajnövekedéshez, és a jobb kondícióhoz.


GLOWWA Ezek a kapszulák hajspecifikus összetevők természetes keverékét tartalmazzák, többek között biotin, B12, cink, L-lizin, MSM, niacin, B5, B6, C-vitamin és kókuszvíz a tökéletes otthoni, egészséges hajkezeléshez.


Következetes, rendszeres használat után ügyfeleink a következő előnyökről számoltak be:


  • Egészséges hajnövekedés

  • Mérséklődött hajhullás

  • Javuló, erősödő hajszerkezet

  • Ragyogóan fényes haj

  • Egészséges bőr

  • Erősebb körmök


Az eredmények gyakran már 12 héten belül észrevehetőek, az optimális eredményt pedig a folyamatos, következetes használat esetén lehet elérni. A Hair Food egész évben használható az egészséges hajnövekedés támogatása és fenntartása érdekében.


Ha rosszul érzed magad a hajhullás miatt, keresd fel háziorvosod, aki talán tud neked tanácsot adni. Hasonlóképpen, a mentális jólét szempontjából nagyon fontos, hogy beszélgess másokkal, akik szintén ezen, vagy ehhez hasonlón mennek keresztül. Nagyon ajánljuk, hogy csatlakozz egy támogató csoporthoz, s találkozz másokkal. Akár egy helyi csoporttal való személyes találkozásról, akár valamilyen online csoportról van szó, ez teljesen tőled függ, és attól, hogy neked mi felel meg a legjobban.


Ne feledjétek! Nem vagytok egyedül és csodálatosak vagytok!



6 views0 comments
bottom of page