top of page

A MENOPAUZÁS (KLIMAXOS) HAJHULLÁS KEZELÉSE


MENOPAUZÁS HAJHULLÁS

Írta: Ryan Roodt - 2023.03.15


Az Egyesült Királyságban a nők fele jelenleg a menopauzában van.


Igen, jól hallottad, 50%.


Egy nő életének közepén a teste ismét megváltozik. Egy újabb fejezet, amivel szembe kell néznünk, ahol a hormonjaink pusztítást végeznek az életünkben *sóhaj*. A menopauza történetét rengeteg titok övezi, és egészen az utóbbi évekig úgy állították be, mint valami olyasmit, amiről nem igazán kellene beszélnünk... (ami abszolút nonszensz).


Miközben a világ ráébred, hogy ez egy olyan kérdés, amelyről beszélni kell, és amelyet ugyanolyan komolyan kell venni, mint a többi hormonhiányt, mi azért vagyunk itt, hogy tudassuk, nem vagy egyedül, ha úgy érzed, hogy "elvesztetted az irányítást", és hogy "elveszíted a fejed". A menopauza szószólója, Davina McCall egyszer azt nyilatkozta: "Régebben azt hittem, hogy a menopauza csak az életkor függvénye, de most már rájöttem, hogy ez a minden nőt érint". A középkorú nők többé már nem hallatlanok. Ez minden nővel megtörténik, és többé már nem tartjuk őket a sötétben.


Tudjuk, hogy a nők ebben az időszakban hőhullámokkal, éjszakai izzadással küzdenek, úgy érzik, mintha az agyuk vattává válna, és még hajhullás is előfordulhat.


A perimenopauza, a menopauza vagy a menopauza utáni időszakban bekövetkező hajhullás valószínűleg a testében végbemenő változásokhoz kapcsolódik.


A nőknél a lófarok vékonyabbá válik, a fejbőr láthatóbbá válik, a haj nem nő olyan hosszúra, mint korábban, több haj gyűlik össze a hajkefében/fürdőszobában, ritkás foltok jelennek meg az elülső hajvonal körül, vagy csak az egész fejbőrön általános ritkulás tapasztalható.


Itt az ideje, hogy kiderítsük, mi folyik itt valójában...



Mi az a perimenopauza/menopauza?



Kezdetnek térjünk vissza az alapokhoz. Amikor a menstruációnk végleg megszűnik, és már nem tudunk teherbe esni (alapvetően elfogynak a petesejtek), ezt nevezzük menopauzának. És miért van ez? A hormonszinted csökken, és ez jellemzően 45 és 55 éves kor között következik be. Az Egyesült Királyságban a menopauza kezdetének átlagos életkora 51 év, de a fiatalabb nőknél is gyakori. A 40 év alatti nők közül 100-ból 1 nőnél fordul elő a korai menopauza.


Orvosi okok miatt előfordulhat, hogy a nőknél a menopauza korábban következik be. Ez lehet természetes, de lehet összefüggésben a rákkezeléssel, például kemoterápiával, méheltávolítással, vagy petefészek eltávolítás, vagy genetikai okból. És még mindezeken felül is lehetnek további ismeretlen okok.


A menstruáció elmaradása előtt van egy perimenopauzának nevezett szakasz. Egy újabb fejezet, amelyről alig beszélnek annak ellenére, hogy egy nő életében ezzel hatalmas változás kezdődik. Ilyenkor kezdenek megjelenni a szorongások, az agyi köd, a hangulatingadozás, a hőhullámok és a rendszertelen (erős) menstruációk. A nők gyakran aggódnak, hogy a korai demencia jeleit mutatják, holott valójában a perimenopauzában vannak! A menstruáció megváltozása általában az első jele annak, hogy Ön belépett a perimenopauzába. Ez a szakasz évekig is eltarthat, mire a menstruáció teljesen megszűnik (12 hónapig nem volt menstruációja), és amint ez megtörténik, hivatalosan is a menopauzában van.


Most nem fogjuk ezt virágnyelven mondani, de a menopauza mentálisan és fizikailag is megterhelő lehet a nők számára. Hatással van a mindennapi életre, a kapcsolatokra, sőt még a munkára is. A menopauza megvitatása évtizedekig tabu volt. Főleg a kezelésekkel kapcsolatos hatalmas mennyiségű tévhit és félretájékoztatás miatt a nők egészségi állapota sokkal rosszabb volt a menopauza alatt, mint amilyen lehetett volna. A várható élettartam növekedésével ez azt jelenti, hogy ma már gyakran életünk legalább egyharmadát a menopauza utáni időszakban töltjük! A világ végre felkarolja életünknek ezt a pillanatát, és számos dolog van, amit tehetünk a tünetek enyhítése érdekében.


Ha úgy érzed, hogy szenvedsz, javasoljuk, hogy beszélj háziorvosoddal a tünetek enyhítését szolgáló kezelésekről és gyógyszerekről.


Most pedig elmélyedünk abban, hogy ezek a tünetek hogyan nézhetnek ki.


A menopauza tünetei


A nők 90%-a szenved a klimaxos tünetektől, s 60%-a számol be agyi ködről, és sajnos 10%-uk fel is mondott emiatt.


Ne feledd, hogy a menopauza minden egyes nőnél egyedi, és lehet, hogy ezek közül a tünetek közül többet is érzel, de az is lehet, hogy egyáltalán nem észlelsz semmit.


Mentális egészségügyi tünetek

  • Hangulatváltozások: alacsony önértékelés, szorongás, rossz hangulat, hangulatingadozás

  • Agyköd: koncentrációs és memóriaproblémák


Fizikai tünetek

  • Hőhullámok: hirtelen fellépő forróság vagy hideg érzés az arcon, a nyakon és a mellkason, ami szédülést okozhat.

  • Alvási nehézségek: éjszakai izzadást okozhat, és fáradtnak és ingerlékenynek érezheti magát napközben.

  • Szívdobogás: amikor a szívverése hirtelen érezhetővé válik.

  • Fejfájás/Migrén: a szokásosnál rosszabb.

  • Hajhullás: amikor a haját vékonyabbnak érzi és lassabban nő.

  • Izomfájdalmak és ízületi fájdalmak

  • Testalkatváltozás és súlygyarapodás

  • Bőrelváltozások: beleértve a száraz és viszkető bőrt is

  • Csökkent nemi vágy

  • Hüvelyszárazság és fájdalom: viszketés vagy kellemetlen érzés szex közben

  • Visszatérő húgyúti fertőzések (UTI)



Hajhullás a menopauza (klimax) alatt



A hajhullást és a menopauzát összekapcsoló kutatások nem terjedtek el, mégis számos jelentés szól arról, hogy a nők a menopauza alatt haj elváltozásokat tapasztaltak, amelyek közé tartozik a haj elvékonyodása, a haj kihullása a zuhanyzás, vagy a fésülködés során, valamint a szárazabb hajszálak, és a zsíros hajtövek. Ez a klimaxos hajhullás előfordulhat elöl, oldalt és olykor a fej tetején is.


Ha azt vesszük figyelembe, hogy ezek a tünetek meddig tartanak, akkor hónapok, vagy évekről is beszélhetünk, amik idővel változhatnak. Például az éjszakai izzadás és a hőhullámok javulhatnak, majd rossz hangulat és szorongás alakulhat ki. Ne akadj ki azonban, bár a hajhullás a menopauza alatt gyakori, nem örökkévaló.


Lehet, hogy azt kérdezed magadtól: "Miért történik ez velem?". Nos, ahogy mi (nők) öregszünk, a petefészkeink elkezdik csökkenteni a jellemzően termelt nemi hormonok mennyiségét. Ahogy a szervezet reagál a hormonszint-ingadozásra, fizikai változások egész sora következhet be, beleértve a hajhullást is. Ez a fajta hajhullás (klimaxos) az ösztrogén- és progeszterontermelés csökkenésével függ össze.Történetesen ezek azok a hormonok, amelyek egészségesen tartják a hajszálakat, amelyek gyorsabbá teszik a haj növekedését és segítik, hogy a haj tovább maradjon a fejeden.


A menopauza idején a szervezet kevesebbet termel ebből a két hormonból, ami azt jelenti, hogy a haj lassabban nő, és néhányunknál vékonyabbá válik. Valójában ez a csökkenés a férfi nemi hormonok (az úgynevezett androgének) aktivitásának növekedését okozza. Sajnos ezek hatására a fejünkön lévő hajhagymák zsugorodnak, ami hajhulláshoz vezet. A menopauza idején az arcszőrzet növekedését is fokozzák. Azoknál a nőknél, akiknek a hajhagymái érzékenyek egy másik hormonra, a dihidrotesztoszteronra (DHT; létfontosságú a férfiak szexuális fejlődéséhez), a haj ritkulása a menopauza alatt általában gyakoribb.



Ne feledd, sok oka lehet annak, hogy miért szenvedsz hajhullástól. Tehát még ha klimaxolsz is, a hajhullásnak, amit tapasztalsz, lehet valami más oka is...



Genetika: A női kopaszodás egyes nőknél a természetes öregedés része.


Stressz: A stresszes időszakon áteső embereknél előfordulhat, hogy néhány hónappal később kihullik a haj.


Orvosi állapotok: A vírusok is okozhatják a hajhullást, akárcsak az immunrendszerrel kapcsolatos problémák, vagy a fejbőr fertőzései.


Gyógyszerek és sugárzás: A rák, az ízületi gyulladás, a depresszió és más betegségek kezelése hajhullást okozhat.


Egyéb hormonális változások: Terhesség, szülés vagy pajzsmirigyproblémák.


Hajhullás: A szoros lófarok és copfok, amelyek a hajhagymákat húzzák, a hajhullás egy másik típusát, az alopeciát is okozhatják. Emellett a hősugárzó eszközök, például hajegyenesítők és hajszárítók használata is okozhatja.



A MENOPAUZÁS (KLIMAXOS) HAJHULLÁS KEZELÉSE


Először is, ha életed bármely szakaszában bármilyen hajhulláson mész keresztül, különösen, ha az hirtelen jelentkezik, erősen ajánljuk, hogy beszélj erről a háziorvosoddal. Ő majd meg tudja mondani, hogy mi a legjobb megközelítés, különösen, ha már más orvosi kezelést is kapsz, pl. hormonpótló terápiát.



Néhány kezelés/életmódváltás a klimaxos hajhullásban szenvedő nők számára a következők lehetnek...



1 Hajhullás elleni gyógyszeres kezelés: A minoxidilt tartalmazó hajbalzsam vagy sampon a fő bevált kezelés.


2 Egészséges táplálkozás: Fontos, hogy kiegyensúlyozott, tápláló, egészséges étrendet kövessünk, amelyben minden étkezés során megkapjuk a szervezetünknek szükséges összes vitamint és ásványi anyagot. A vasban, folsavban, D-vitaminban és zsírsavakban gazdag élelmiszerek közé tartoznak azok, amelyek egészségesen tartják a haját.


3 A stressz csökkentése az életünkben: Az erős sokk és a szorongás néha hajhullást okozhat. Figyeljünk a stressz-szintünk alacsonyan tartására. Ebben segíthetnek olyan relaxációs technikák, mint például meditáció, jóga.


4 Győződjön meg róla, hogy rendszeresen mozog: Ez még nem a menopauza bizonyított kezelése, azonban segíthet a stressz megfelelő szinten tartásában, és az egészséges testsúly megőrzésében.


5 Új frizura: Egyes fodrászok azt tanácsolják, hogy rövidítsük meg a hajunk hosszát, mivel ez növeli a volument, csökkenti a haj súlyát, és segíthet elrejteni a problémás területeket.


6 GLOWWA Hair Food: Vitaminjaink napi táplálkozási támogatást nyújtanak a hosszabb, egészségesebb hajnövekedéshez fényességhez, és a jobb kondícióhoz. Következetes rendszeres használat után ügyfeleink egészséges hajnövekedésről és csökkenő hajhullásról számoltak be. Az eredmények gyakran már 12 héten belül észrevehetőek, az optimális eredményt pedig a folyamatos, következetes használat mellett érhetjük el.


Ne feledd, hogy nem vagy egyedül! A menopauza csak egy újabb kihívás, amellyel nekünk, nőknek szembe kell néznünk és le kell küzdenünk. Beszéljetek a tapasztalataitokról másokkal, és fogadjátok el, amennyire csak tudjátok. Tekintsetek rá úgy, mint egy lehetőségre az új kezdetekre és kalandokra.



7 views0 comments
bottom of page